Strony

czwartek, 23 października 2014

Kruche ciasto z orzechową polewą

Ciasto wygląda może mało atrakcyjnie, ale mi bardzo smakowało, a zapach pieczonego ciasta przyjemnie umilił ten ponury dzień.


Kruche ciasto z orzechową polewą 

ciasto:
50 dag mąki pszennej
25 dag zimnej margaryny
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
polewa orzechowa:
10 dag orzechów włoskich
4 łyżki miodu
1 łyżka śmietany 30 %
kruszonka:
5 dag masła
5 dag cukru
10 dag mąki pszennej
dodatkowo;
5 jabłek
wykonanie:
Margarynę szybko posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić je w lodówce.
Formę do pieczenia( 33 cm na 22 cm) na dnie wysmarować tłuszczem i wyłożyć schłodzonym ciastem na cieście ułożyć obrane ćwiartki jabłek.
Do miski wrzucić zimne masło, dodać do niego cukier i mąkę, następnie tak długo ucierać palcami, aż uzyskamy sypką kruszonkę.
Na patelni rozpuścić miód i dodać lekko rozdrobnione orzech, całość chwilkę razem smażyć, a na koniec dodać śmietankę, wymieszać i tak przygotowaną polewą polać po wierzchu ciasta
na koniec całe ciasto posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto 45 minut po upieczeniu wystudzić.


2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądające ciasto.Orzechowa polewa dodatkowo daje super smak;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna klasyka :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń