Strony

wtorek, 9 kwietnia 2013

Kolorowe ciasteczka

Dzięki temu, że skusiłam się na zakup tej cudnej maszynki do ciasteczek, mogłam teraz pokombinować i zrobić takie cudne ciasteczka. Ten przepis to jest taka moja przeróbka przepisu na zwykłe kruche ciastka, wyszły mi smaczne choć szczerze stwierdzam, że nie tego oczekiwałam i następnym razem muszę zrobić  coś sprawdzonego i już mam nawet upatrzony przepis na jednym blogu. Moje ciasteczka były smaczne i ładne choć bardziej przypominały w smaku herbatniki, a chciałam osiągnąć efekt ciasta ucieranego.

Kolorowe ciasteczka

20 dkg margaryny 
1.3/4 szklanki mąki pszennej 
3/4 szklanki cukru 
2 czubate łyżki kakao 
2 jajka 
Dodatkowo: 
lukier 
kolorowa posypka
 Margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać przesianą na zmianę przesianą mąkę z kakao i jajka.
Przygotowanym gęstym ciastem napełnić specjalną maszynkę do ciastek i wyciskać ciasteczka na natłuszczoną blaszkę, następnie upiec i po upieczeniu wystudzić.
 Przygotować taki zwykły lukier utarty z 1/2 szklanki cukru pudru i kilku kropli wody.
 Ciastka po upieczeniu smarować lukrem, następnie ozdobić posypką, środki białe, a płatki kolorowe.



 Ozdobione ciasteczka odstawić do zastygnięcia lukru.


7 komentarzy:

  1. Witam serdecznie.
    Moj pierwszy komentarz u ciebie chociaz sledze twoj blog juz od jakiegos czasu.
    Mam pytanko czy mozesz cos wiecej napisac o tej twojej wyciskarce do ciastek.
    Mam taka maszynke ale za zadne skarby po wycisnieciu ciasteczka nie chca sie odkleic od reszty ciasta. Pewnie cos zle robie albo wina ciasta.Nie wiem, probowalam juz kilka razy i nie sa takie piekne jak twoje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Bardzo mi miło, że do mnie zaglądasz :) co do maszynki to postaram się po pracy dodać jej zdjęcie przy przepisie, a jest to zwykła i najzwyklejsza maszynka działająca podobnie jak pistolet do silikonu. Mi na początku też nie wychodziły na papierze więc zaczęłam je wyciskać na natłuszczoną blaszkę, ciasto musi być zimne, więc je troszkę można schłodzic przed robieniem ciastek i ja wyciskam taka sporą ilość ciasta na wysokość nawet 2 cm, wtedy po upieczeniu ładnie wyglądają.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Moze to faktycznie temperatura ciasta. Moje nie bylo chodzone no i wyciskalam rowniez na papier i wysokosc tez nie taka.
    Pewnie to wszystko razem spowodowalo ze mam problemy.
    Dziekuje bardzo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temperatura swoja drogą, ale ważny jest też przepis mi pierwsze ciasteczka które zrobiłam też wychodziły lepiej z maszynki jak te, ale spróbuj wyciskać je tylko na natłuszczoną blaszkę i więcej ciasta to musi pomóc :)

      Usuń
  3. Prześliczne :) Moja Babcia takie cudeńka często robiła, mi jakoś nie po drodze, niestety...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też zawsze było nie po drodze, ale cieszę się, że ja znalazłam :)

      Usuń