Ciasto wyszło mi oczywiście jak dla mojej rodziny dużo za małe, ale bardzo smaczne i aromatyczne.
Ciasto pomarańczowe
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1/2szklanki świeżego soku pomarańczowego
1 pomarańcza do otarcia skórki
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku i
po porcji przesianej wcześniej mąki wymieszanej z proszkiem do
pieczenia.
Do gładkiego ciasta dodać sok pomarańczowy i wymieszać na
koniec dodać otartą skórkę z pomarańczy.
Ciasto przełożyć do
wysmarowanej i wysypanej formy keksowej ja miałam taką 24 cm długości.
Ciasto piec 60 min w temp. 180 st po upieczeniu przestudzić i posypać
cukrem pudrem.
1/2 szklanki czy litra soku pomarańczowego? :) Obłędy kolor! :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że szklanki która gdzieś uciekła już poprawiam :)
UsuńMmm...cytryniaka kocham ale ten również muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie :)
Usuńwspaniałe ciasto! kocham tą cytrusową nutkę:D a i ten genialny kolor...
OdpowiedzUsuńJestem miłośniczką biedronek, będę więc częściej TU zaglądać, bo uwielbiam w kucharzeniu prostotę, pozdrawiam Autorkę i dziękuję za fajny przepis. Maja.
OdpowiedzUsuńMaju zapraszam tak często jak tylko będziesz chciała :)
Usuńjo zrobilem i wyszlo na 70% zrobilem w tortownicy i obciolem cukru na 3/5 szklanki ciasto wyroslo srenio nie ma zakalca ale za slodkie nadal, zastanawia mnie fakt czy na tym calym necie nie ma ludzi chorych na cukrzyce bo wiekszosc przepisow przegieta z cukrem ja jako gosc dajacy 3 lyzeczki cukru do kawy mowie te ciasto jest za slodkie chyba ze zamiast szklanki trzba filizanke kawiarke 150 mililitrow generalni przepis za ilosc cukru na ciasto trafia do smietniak i prosze zamiast pisac ze sie nie znam isc na badania cukru pozio darek z wrocka
OdpowiedzUsuńZaraz piekę ! :))
OdpowiedzUsuń