Strony

czwartek, 28 lutego 2013

Upity torcik

Torcik był wyraźnie "upity",  zrobiłam go tak bez specjalnej okazji ot tak do kawy:). Mój mąż który czasami ma za dużo w d.... stwierdził, ze jest dobry, ale z rumem lub wódeczką zamiast wina byłby lepszy no i może ma rację, ale i tak było pysznie:)

Upity torcik

ciasto: 
15 dag mąki pszennej 
15 dag cukru 
5 dag czekolady w proszku 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
8 jaj 
1 szczypta soli 
Masa czekoladowa: 
25 dag masła 
1/2 szklanki cukru pudru 
4 łyżki czekolady w proszku 
1/2 szklanki czerwonego wina 
1 szczypta soli 
Masa wiśniowa: 
1.5 szklani wiśni z kompotu bez pestek 
1 szklanka kompotu wiśniowego 
1 kisiel wiśniowy 
Dodatkowo: 
wino do nasączenia 
10 dag czekolady mlecznej 
Wykonanie:
 Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, następnie dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i czekoladą oraz solą wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać na koniec dodać pianę ubita z białek i wymieszać.
Tortownicę (25 cm średnicy) napełnić ciastem i piec około 30 min w temp do 180 st.

 Masa czekoladowa:
 Masło utrzeć z cukrem i czekolada na gładki krem, następnie bardzo ostrożnie dolewać w trakcie ucierania wino na koniec dodać sól.

Masa wiśniowa:
 Na kompocie ugotować kisiel i do gorącego dodać wiśnie, wymieszać i przestudzić.

 Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i dokładnie nasączyć je winem, następnie na dolnym krążku rozsmarować całą masę wiśniową przykryć drugim i lekko docisnąć teraz posmarować masą czekoladową zostawiając troszkę do dekoracji.
Wierzch ciasta polać rozpuszczoną czekoladą, dowolnie udekorować i schłodzić.
 Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.



środa, 27 lutego 2013

Kopertki z odzyskiem

Macie tak czasami, że coś za Wami chodzi i zaprząta myśli za mną dzisiaj tak chodziły ciepłe drożdżówki i już nawet miałam sobie kupić, ale były jakieś takie mało pociągające i ani jedna do mnie nie przemawiała "Kup mnie" :), więc sobie odpuściłam. Jednak po powrocie do domu coś mnie ruszyło od nowa i zrobiłam takie małe koperty z dodatkiem śliwek z kompotu, pracy przy nich mało, a efekt wzrokowy i smakowy zadowalający wszystkich.


Kopertki z odzyskiem        

wtorek, 26 lutego 2013

Tort piłka

Kilka dni temu zrobiłam dla pewnego chłopca tort w kształcie piłki jest to moja pierwsza "tortowa piłka" i od razu zaznaczę, że nie jest to piłka do gry w nogę tylko piłka dla małego chłopca.
Dzisiaj dowiedziałam się, że solenizant był zadowolony i ponoć na jej widok nawet buzię otworzył z zachwytu więc cel został osiągnięty :)




poniedziałek, 25 lutego 2013

Ucierane ciasteczka

Dzisiaj miałam straszną wenę twórczą lub musiałam czymś zająć głowę bo po pracy wyprodukowałam tort czekoladowy ( o którym jutro :)), pastę do chleba na kolację i takie malutkie ciasteczka które przypominają domowe czekoladki. Miałam je zrobić w zwykłych foremkach do muffin, ale wykopałam z dna szuflady takie stare foremki ( ani razu nie użyte ) do wyrobu czekoladek i zrobiłam w nich. Pomysł na ich wykorzystanie był bardzo dobry bo wyszły uroczo :)

Ucierane ciasteczka  

13 dkg margaryny 
1/2 szklanki cukru 
3/4 szklanki mąki 
2 łyżki kakao 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 jajka 
2 łyżki mleka 
3 łyżki suszonej żurawiny 
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
Wykonanie:
 Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać porcjami przesianą mąkę i kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz jajka i mleko.

niedziela, 24 lutego 2013

Popapraniec

Przepis na to ciasto ja mam już bardzo długo i kiedyś było u mnie w domu bardzo często choć ostatnio o nim troszkę zapomniałam.
 Wczoraj było tak prościutko u mnie więc dzisiaj to nadrobiłam i przygotowałam takie ciasto, wygląda ono na bardzo skomplikowane, ale robi się szybko i bez problemowo.

Popapraniec

 Ciasto: 
6 jajek 
1.5 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżki kakao 
1/2 szklanki suchego maku 
1/4 szklanki wiórek kokosowych 
Krem: 
20 dag masła
1 budyń waniliowy 
1.5 szklanki mleka 
4 łyżki cukru pudru 
Dodatkowo: 
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 
kilka suszonych śliwek 
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 
1 łyżka mleka

sobota, 23 lutego 2013

Czekoladowy raj

Dzisiaj zrobiłam moim dzieciom banalnie prosty deser który był nie tylko prosty, ale też bardzo pyszny. Uwielbiam takie warstwowe desery które rozpływają się w ustach i ten taki właśnie był.
Z tych składników które podam wychodzą trzy pyszne deserki ja musiałam zrobić z porcji podwojonej, aby wszyscy byli zadowoleni :)

Czekoladowy raj

1 opakowanie budyniu czekoladowego takiego w stylu "Słodka chwila"
3/4 szklanki śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej+1 łyżka rumu
okrągłe biszkopty 12 sztuk
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Z tych składników wychodzą 3 pyszne warstwowe desery.
Czekoladę zetrzeć na grube wiórki.
Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przygotować trzy szklaneczki na dnie ułożyć po biszkopcie zamoczonym w kawie wymieszanej z rumem na biszkoptach ułożyć po 1 łyżce budyniu i kolejny zamoczony biszkopt na którym układamy kolejna warstwę budyniu, całość przykrywamy dwoma moczonymi biszkoptami na biszkopty sypiemy sporo wiórek czekoladowych.
Pozostałą kawę podgrzać i rozpuścić w niej resztę wiórek czekoladowych, powstanie nam coś w rodzaju sosu czekoladowego, następnie wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i wycisnąć przy pomocy rękawa cukierniczego na wierzchu deseru (zimnego), całość polać sosem czekoladowym i dowolnie ozdobić.



środa, 20 lutego 2013

Ekspresowe ciasto z jabłkami

Na poprawę nastroju musiałam sobie dzisiaj zrobić ciasto, ale wraz ze złym humorem miałam lenia wiec ciasto musiało być bardzo proste. Przepis znalazłam w książce "120 wypieków", ciasto jest bardzo szybkie i smaczne choć jak dla mojej rodziny zdecydowanie za małe.

Ekspresowe ciasto z jabłkami
 
175 gram masła 
100 gram brązowego cukru 
175 mąki pszennej 
3 jajka 
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu 
2 jabłka
 dodatkowo: 
3 łyżki płatków migdałowych 
Wykonanie:
 Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać na przemian jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
 Jabłka obrać i pokroić w kostkę, następnie dodać je do gładkiego ciasta.
Okrągłą formę (20 cm średnicy ) wypełnić ciastem ja piekłam w silikonowej więc jej niczym nie smarowałam, wierzch ciasta posypać płatkami migdałów.
 Piec w temp. 180st około 30 min, po upieczeniu ciasto przestudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.



wtorek, 19 lutego 2013

Sernik bez sera

Sernik bez sera czyli styropian, ciasto które prawie wszyscy znają i w nie jednym domu już ono gościło, więc odpuszczę sobie podawanie źródła z którego ja mam przepis.

Sernik bez sera

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 żółtek 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Masa śmietankowa:
5 białek
1 szklanka cukru
800 ml śmietany 12%
20 dag wiórek kokosowych
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
marmolada

niedziela, 17 lutego 2013

Canelloni z naleśników

Takie pyszne jedzonko mieliśmy wczoraj na obiad, pomysł na jego zrobienie zrodził się po zakupieniu sosu Basilico i z powodu postępującej sklerozy przez którą zapomniałam kupić odpowiedni makaron. Hania zarzuciła mi nie dotrzymywanie słowa bo na obiad miało być canelloni więc trzeba było jakoś z tego wybrnąć i dzięki temu powstało Naleśnikowe canelloni było pyszne, pachnące i bardzo kuszące.

Canelloni z naleśników

Naleśniki: 
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
 1 szklanka wody 
1 jajko 
1 szczypta cukru 
1/2 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Nadzienie: 
1 cebula 
1/2 czerwonej papryki 
2 ząbki czosnku 
2 łyżki oleju 
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 
3/4 szklanki sosu pomidorowego z bazylią 
przyprawy 
15 dag żółtego sera 
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 
Dodatkowo: 
Sos Włoski Basilico od Łowicza 
 Wykonanie;
Ciasto:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z cukrem, solę i proszkiem do pieczenia, dodać jajko oraz wodę, ubić gładkie i lejące się ciasto.
 Na minimalnej ilości oleju smażyć małe i cieniutkie naleśniki.
 Nadzienie:
 Cebulę pokroić drobniutko i podsmażyć na oleju, dodać do niej pokrojoną w kostkę paprykę (najlepiej czerwona choć ja miałam taka na pół zielona i też było dobrze) i mięso mielone.
Ze słoika z sosem odlać 3/4 szklanki i dolać do mięsa mielonego, dokładnie wszystko wymieszać, dodać szczyptę płatków chilli i 1/2 łyżeczki soli, wszystko razem dusić kilka minut na koniec dodać posiekany czosnek i pietruszkę, wymieszać i przestudzić. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać z przestudzonym mięsem.

 Na środku zimnego naleśnika ułożyć porcję nadzienia i zawinąć tak, aby nadzienie było w jednym miejscu, a naleśnik je "otulał ".
 Zwinięte naleśniki ułożyć w formie w której będziemy je zapiekać po wierzchu polać resztą sosu i zapiec w temp. 200st około 10 min.
 Podawać gorące.



piątek, 15 lutego 2013

Misiaczki

Mam do Was prośbę jeśli ktoś zna dobrego psychologa to podeślijcie mi do niego numer, gdyż muszę się zapisać na terapię odwykową od zakupów. Objawy mam takie, że gromadzę ogromne ilości form, foremek i tym podobnych, sama już nie wiem ile tego mam. Dzisiaj wybrałam się na zakupy do pewnego sklepu, a tam forma do wypieku malutkich misiaczków, oczywiście ją przytargałam do domu, pomimo faktu, że w domu mam podobną tylko na duże misie.
Forma zakupiona, a misiaczki upieczone :) czyli zakup ochrzczony:)
Misie wyszły pyszne takie malutkie i urocze, dzisiaj w wersji próbnej bez nadzienia, ale dzieci i tak były zadowolone.

Misiaczki

11 dag masła
10 dag cukru
11 dag mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny 
1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na krem do którego dodać jajka oraz sok cytrynowy  i nadal ucierać dodając przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec do gładkiego ciasta dodać skórkę cytrynową.
Odłożyć 2 łyżki ciasta i wymieszać je z kakao.

czwartek, 14 lutego 2013

Serduszkowy tort

Jak Walentynki to Walentynki i u mnie też nie mogło w tym dniu zabraknąć czegoś słodkiego do kawy. Zresztą jak wiecie u mnie słodkie jest zawsze lub prawie zawsze choć dzisiaj ma to ten odświętny charakter.


Serduszkowy tort

środa, 13 lutego 2013

Pikantne serduszka

Ja dzisiaj nada w klimacie serduszkowym, zdaję sobie sprawę z faktu, ze serca bija ostatnio po oczach z każdego kąta, ale to taki czas. Ja lubię serduszka i nie przeszkadzają mi, więc dzisiaj totalne szaleństwo bo pikantne pierogi w kształcie takim jak widać:)
Powiem jeszcze, że były pyszne !

Pikantne serduszka

Ciasto: 
23 dag mąki pełnoziarnistej 
10 dag margaryny 
2 łyżki przecieru  pomidorowego 
2 łyżki wody 
Nadzienie: 
1 duży ziemniak 
1 marchewka 
1/2 czerwonej cebuli 
1 ząbek czosnku 
1 łyżka oleju aromatyzowanego z czosnkiem pomidorami i bazylią 
1/2 łyżki posiekanego lubczyku 
szczypta chilli 
1/2 łyżeczki curry 
kolorowy pieprz 
Dodatkowo: 
mleko 
sól morska u mnie sól morska prowansalska 
Wykonanie:

poniedziałek, 11 lutego 2013

Ciasto kokosowe -pychotka

Przepis na to ciasto przesłała mi znajoma, ciasto dla niej to smak dzieciństwa kojarzony z babcią. Przepis bardzo mi  się spodobał i już w trakcie czytania czułam smak tego ciasta, a że składniki jak i sposób wykonania był tak troszkę chaotycznie spisany i mało zrozumiały więc z oryginału powstała moja wersja choć dzisiaj gdybym robiła to ciasto to wsadziłabym tam jeszcze warstwę kwaśnego dżemu to dopiero byłaby pychotka :)))
Ciasto jest pyszne choć mało fotogeniczne :)

Ciasto kokosowe

Ciasto jasne: 
3 jajka 
3/4 szklanki mąki tortowe
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/4 szklanki cukru 
Warstwa kokosowa: 
6 białek 
1 szklanka cukru pudru 
20 dag wiórek kokosowych 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 budyń waniliowy 
Krem: 
20 dag masła 
3 żółtka 
1/4 szklanki mleka 
3/4 szklanki cukru 
2 cukry waniliowe 
Dodatkowo: 
10 dag polewy czekoladowej 
do skropienia dowolny alkohol 

niedziela, 10 lutego 2013

Aromatyczny wieniec

Przepis na ciasto o którym wczoraj wspominałam spiszę jutro, a dzisiaj podzielę się z Wami czymś co gościło dzisiaj na naszym stole. Wieniec to niby chlebek, niby bułeczka, ale bardzo pyszne i cudownie  pachnące.

Aromatyczny wieniec

25 dag mąki pełnoziarnistej 
2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 
1 paczuszka suszonych drożdży 
1 łyżeczka soli morskiej 
1 łyżka płynnego miodu 
4 ząbki czosnku 
130 ml letniej wody 
Dodatkowo: 
2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
sól morska 
kolorowy pieprz 
Wykonanie:
 Mąkę wymieszać na sucho z solą, drożdżami, następnie dolać olej i miód oraz posiekany drobniutko czosnek, przemieszać i dolać wodę, wyrobić gładkie i lśniące ciasto które odstawić do wyrośnięcia.

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę i uformować z niego okrągły wianek, następnie ułożyć go na blaszce po wierzchu posmarować olejem i posypać sola morską oraz mielonym kolorowym pieprzem.
Ja dodatkowo po wierzchu posypałam kilkoma świeżymi listkami majeranku.

 Przygotowany wieniec ponownie odstawić do wyrośnięcia, piekarnik nagrzać do 200st i piec w nim wieniec około 25 min.
 Po upieczeniu przestudzić.





Przepis zgłosiłam do zabawy kulinarnej " Kujawski ze Smakiem", pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT. Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.



sobota, 9 lutego 2013

Słone babeczki

U mnie po czwartkowym przesycie pączków do dzisiaj bez słodkości, ale już na jutro ciasto się chłodzi w lodówce i jestem pewna, że będzie pyszne bo mimo kataru który mnie męczy od kilku dni czułam cudny kokosowy zapach który się rozchodzi po domu.
Dzisiaj jednak proponuję takie babeczki przygotowane na szybko i łatwo, ale bardzo smacznie.
Taka babeczka to wspaniałe zastępstwo dla tradycyjnych kanapek.

Słona babeczka

3 łyżki majonezu 
3 jajka na twardo 
15 dag żółtego sera 
zielona pietruszka 
5 suszonych pomidorów 
przyprawy 
Dodatkowo: 
kruche słone babeczki

czwartek, 7 lutego 2013

Pączki z orzechami

Jak przystało na tłusty czwartek i u mnie w domu nie mogło braknąć pączków. W tym roku zaszalałam i z mojego ulubionego przepisu zrobiłam jeszcze coś lepszego. Pączki wyszły obłędnie i nie sposób było się ograniczyć do jednego.

Pączki z orzechami  

Ciasto
 1 kg mąki pszennej  
2 szklanki mleka 
25 dag margaryny 
4 jajka 
5 łyżek cukru 
1 cukier waniliowy 
1 szczypta soli 
10 dag drożdży 
3 łyżki spirytusu lub wódki 
Nadzienie: 
2 szklanki mleka 
1 budyń śmietankowy z cukrem 
5 dag masła 
2 łyżki cukru 
15 dag orzechów włoskich 

wtorek, 5 lutego 2013

Pączkowe kanapeczki

Dzisiaj u mnie w domu był taki mały trening przed czwartkiem i razem z Olą zrobiłyśmy takie pyszne paczki. W pierwszym zamyśle miały to być paczki w kształcie serca z nadzieniem budyniowo-ajerkoniakowym, ale po zakończeniu prac nad nimi Hania spojrzała i z poważną minką stwierdziła, że to wygląda jak kanapki więc już tak zostało, a my do kawy mieliśmy Pączkowe kanapeczki :)

Pączkowe kanapeczki

poniedziałek, 4 lutego 2013

Ciasto z masą jabłkową

Ciasto jest czymś w rodzaju jabłecznika ma delikatny i mięciutki biszkopcik oraz smaczną lekko kwaskowa masę. Bardzo lubię to ciasto bo jest bardzo prościutkie i bardzo pyszne. Ciasto upiekłam na urodziny Hani i tak jak zawsze rozeszło się migiem choć  był jeszcze sernik i tort.

Ciasto z masa jabłkową

Ciasto: 
6 jajek 
3/4 szklanki cukru 
1.5 szklanki mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Masa jabłkowa: 
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa 
2 łyżki cukru 
1/2 szklanki wody 
Dodatkowo: 
biała czekolada 
2 łyżki mleka 
1/4 szklanki herbaty + 1 łyżka soku z cytryny

niedziela, 3 lutego 2013

Urodzinki

Wczoraj moje najmniejsze dziecko obchodziło urodzinki, swoją droga jak ten czas leci bo to już 6.
Oczywiście jak to z Hanią bywa pomysłów na tort miała sporo i w końcu musiałam sama zdecydować bo ona jak zawsze wszystko co najdalej od dziewczynek więc tort był niespodzianką. Pomysł był trafiony bo tort był jak dla dziecka i do tego troszkę uniwersalnie bo spodobał by się i chłopcu i dziewczynce. Hania była zachwycona.






piątek, 1 lutego 2013

Bułeczki z makiem

Z braku pomysłu na kolację można zrobić takie bułeczki, rodzina będzie zachwycona, a bułeczki są proste i tanie. Przy pieczeniu z piekarnika rozchodzi się taki zapach, że od razu przegania cały zły nastrój  który się nagromadził w domu  przez pogodę która teraz panuje bo pada i wieje, dzieci mają ferie i zamiast szaleć na śniegu nudzą się przed telewizorem.

Bułeczki z makiem            

 
40 dag mąki 
2 dag drożdży 
70 g stopionego masła 
1 szklanka mleka 
10 dag białego sera 
1 łyżka cukru 
1 łyżeczka soli 
1 jajko 
dodatkowo: 
1 jajko 
1 łyżka mleka 
suchy mak
Wykonanie:
 Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier i sól, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać razem z jajkiem i skręconym przez maszynkę serem do mąki, zagnieść ciasto na koniec zagniatania dodać stopione masło i dokończyć zagniatanie, ciasto ma być gładkie i odchodzić od ścianek miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 Z wyrośniętego ciasta uformować małe bułeczki, ułożyć je na natłuszczonej blaszce każdą posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka, po wierzchu posypać makiem jeszcze raz zostawić na kilka minut.
 Piekarnik nagrzać do 220st i piec bułeczki do 15 min. Po upieczeniu przestudzić.