Czekoladowo-gruszkowowy tort
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
400 ml śmietany 30%
10 dag gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
10 dag grubo mielonych orzechów
10 dag mlecznej czekolady
2 śmietany w proszku typu śnieżka
Dodatkowo:
15 dag polewy czekoladowej
5 gruszek
orzechy do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto;
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli i 6 łyżkami zimnej wody na sztywna
bezę pod koniec dodać cukier. Sztywną bezę ostrożnie wymieszać z
żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz
proszkiem budyniowym.
Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 30 min w temp. 170 st.
Krem czekoladowy:
Śmietanę zagotować z dodatkiem gorzkiej czekolady i kakao do gorącej
śmietany dodać orzechy i wystudzić. Zimną śmietanę ubić z dodatkiem
śmietanki w proszku i do ubitej dodać posiekaną mleczną czekoladę.
Gruszki wybrać mięciutkie lub twarde lekko obgotować w wodzie z cukrem i
sokiem z cytryny, obrane gruszki pokroić na ćwiartki i delikatnie
posmarować sokiem z cytryny.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, dolny ułożyć
ponownie w tortownicy, położyć na nim ćwiartki gruszek i przykryć je
masą czekoladową na wierzchu ułożyć drugi krążek ciasta.
Rozpuścić polewę czekoladową i polać nią wierzch ciasta, dowolnie
udekorować i schłodzić.
Jest przeuroczy
OdpowiedzUsuńwygląda tak pysznie, że już bym chciała zjeść :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
jest pięknie jesienny z tą zielenią na wierzchu
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, a ciasta jest nie tylko ładne, ale i pyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniały. Juz sobie wyobrażam połączenie tych smaków:)
OdpowiedzUsuńNiesamowity. Bardzo lubię gruszki :)
OdpowiedzUsuń