Strony

środa, 3 października 2012

Czekoladowo-gruszkowowy tort

O tym pysznym torciku już wspominałam, a przepis z braku czasu dopiero dzisiaj. Dostałam od koleżanki cudne gruszki w pierwszej myśli miały iść do słoików, ale potem okazało się, że szkoda ich pakować szkło bo takie są pyszne. Dzieci jedzą je z apetytem, a to czego nie zjedzą kończy w słodkościach.


Czekoladowo-gruszkowowy tort

Ciasto: 
6 jajek 
1 szklanka mąki 
1/2 szklanki cukru 
1 budyń śmietankowy 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Krem czekoladowy: 
400 ml śmietany 30% 
10 dag gorzkiej czekolady 
1 łyżka kakao 
10 dag grubo mielonych orzechów 
10 dag mlecznej czekolady 
2 śmietany w proszku typu śnieżka 
Dodatkowo: 
15 dag polewy czekoladowej 
5 gruszek 
orzechy do dekoracji 
Wykonanie:

 Ciasto;
 Białka ubić z dodatkiem szczypty soli i 6 łyżkami zimnej wody na sztywna bezę pod koniec dodać cukier. Sztywną bezę ostrożnie wymieszać z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym.
 Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 30 min w temp. 170 st.
 Krem czekoladowy:
 Śmietanę zagotować z dodatkiem gorzkiej czekolady i kakao do gorącej śmietany dodać orzechy i wystudzić. Zimną śmietanę ubić z dodatkiem śmietanki w proszku i do ubitej dodać posiekaną mleczną czekoladę.
 Gruszki wybrać mięciutkie lub twarde lekko obgotować w wodzie z cukrem i sokiem z cytryny, obrane gruszki pokroić na ćwiartki i delikatnie posmarować sokiem z cytryny.
 Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, dolny ułożyć ponownie w tortownicy, położyć na nim ćwiartki gruszek i przykryć je masą czekoladową na wierzchu ułożyć drugi krążek ciasta. 
Rozpuścić polewę czekoladową i polać nią wierzch ciasta, dowolnie udekorować i schłodzić. 





7 komentarzy:

  1. wygląda tak pysznie, że już bym chciała zjeść :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda baaardzo apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. jest pięknie jesienny z tą zielenią na wierzchu

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe słowa, a ciasta jest nie tylko ładne, ale i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały. Juz sobie wyobrażam połączenie tych smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowity. Bardzo lubię gruszki :)

    OdpowiedzUsuń