Strony

sobota, 20 października 2012

Ciasteczka pełnoziarniste

Kiedy w moim domu pojawił się automat do wypieku ja dziwnym trafem dostałam razem z nim w pakiecie silną potrzebę posiadania różnych gatunków mąki i kupuję każdą  jaką spotkam w sklepie. Dzięki temu mam już kilka paczuszek i kilka pomysłów na chleb, dzisiaj jednak z jednej z nich upiekłam ciasteczka, wyszły pyszne i lekko chrupiące prawie tak jak herbatniczki z kawą smakowały cudnie.

Ciasteczka pełnoziarniste                                      

25 dag margaryny 
1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej 
3 jajka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

10 dag cukru  
Dodatkowo: 
śliwki renklody 5-6 sztuk 
orzechowy krokant lub posiekane orzechy włoskie
Wykonanie:
 Margarynę posiekać z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka, szybko zagnieść ciasto.
 Ciasto bez chłodzenia cienko rozwałkować i wyciąć ciasteczka na środku każdego ułożyć gruby plaster śliwki lekko ją wciskając po wierzchu posypać orzeszkami. 
Ciasteczka ułożyć na blaszce i piec w temp. 180 st około 15 min.
 Ciasteczka po upieczeniu zdjąć z blaszki i przestudzić.




2 komentarze:

  1. Ile tak ok.wychodzi ciasteczek?:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi po takim czasie powiedzieć, ale około 20 na pewno.

      Usuń