Dzisiaj jak przystało na sobotę dzień był bardzo pracowity i powstało w mojej kuchni sporo pysznych smakołyków, ten dżem jest jednym z nich. Wiśnie były strasznie kwaśne, jabłka też nie mniej, ale dżem wyszedł pyszniutki, dziewczyny już na kolację zjadły jeden słoiczek :)
Dżem jabłkowo-wiśniowy
2 kg wiśni 
2 kg jabłek papierówek 
2 kg cukru 
1 szczypta soli
Wykonanie:
 Wiśnie wydrylować z pestek i rozgotować w trakcie wiśnie puszczają sok więc go odlewać do osobnego garnka i po zagotowaniu z cukrem
 wlać do butelki. Rozgotowane wiśnie po odlaniu soku przetrzeć przez 
przecierak.  Jabłka umyć i pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórką, 
podlać 1 szklanką wody
 i też rozgotować, następnie przetrzeć przez przecierak.  Po przetarciu 
wymieszać musy owocowe, dodać sól i cukier ( cukru dodajemy pod własny smak ja nie lubię bardzo słodkich
 dżemów więc taka ilość mi wystarcza). Wszystko dokładnie wymieszać i 
gotować na malutkim gazie, często mieszając do zgęstnienia.  Gorący dżem
 przełożyć do słoiczków i odstawić do wystudzenia.  Ja mam zamiar dłużej
 go przechowywać więc dodatkowo słoiki gotowałam kilka minut.
Jaki ma obłędny kolor;)
OdpowiedzUsuńFakt kolor wyszedł śliczny na żywo jest jeszcze ładniejszy.
Usuń