Strony

środa, 29 lutego 2012

Naleśniczki z czekoladą i rodzynkami

U mnie dzisiaj ciąg dalszy naleśnikowego szaleństwa, dzisiaj w wersji mini choć mi to bardziej przypominało placuszki, ale niech będzie, że to były naleśniki :)

Naleśniczki z czekoladą i rodzynkami

1 szklanka maślanki
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
1 szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag gorzkiej czekolady
5 dag rodzynek
Wykonanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, dodać jajko i olej, wszystko dokładnie wymieszać po dolaniu maślanki. Do gładkiego ciasta dodać posiekaną czekoladę i rodzynki, wymieszać. Na patelni podgrzać minimalną ilość oleju. Smażyć malutkie i cieniutkie placuszki do uzyskania złotego koloru. Podawać gorące posypane cukrem pudrem lub z dowolnym syropem ja polałam syropem pomarańczowym i smakowały wybornie.










wtorek, 28 lutego 2012

Kokosowe naleśniki

To już trzeci raz gościły naleśniki w moim domu wciągu ostatnich kilku dni, moje dzieci wcale nie były znudzone ich nadmiarem i gdym jutro na śniadanie zaproponowała kolejny raz też by nie protestowały :)
Dzięki  mojej miłości do kokosa i prób wciśnięcia ich gdzie się da powstały te naleśniki były pyszne i pachnące.


Kokosowe naleśniki

2 szklanki o pojemności 220 ml mąki
1 szklanka (220ml) wiórek kokosowych
250 ml mleczka kokosowego
220 ml wody
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać, wymieszać na sucho z wiórkami, cukrem i proszkiem do pieczenia, wbić jajka, dolać wodę i mleko. Wszystko dokładnie ubić do uzyskania pęcherzyków powietrza. Gotowe ciasto odstawić na kilka minut, gdyby w tym czasie za bardzo zgęstniało to dolać troszkę wody lub mleka.
 Patelnie nagrzać i tylko delikatnie natłuścić na środku wylać porcję ciasta i pozwolić mu się rozlać, smażyć na złoty kolor z obu stron.
 Podawać gorące z dowolnym dżemem lub jogurtem. 









poniedziałek, 27 lutego 2012

Różowe ciasto

Coś mi przyszło do głowy różowe ciasto, sama nie wiem czemu, ale coś ostatnio za mną chodzi taki kolor.
Ciasto wyszło mało różowe, ale smaczne :)

Różowe ciasto z gruszkami
Ciasto:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 kisiel truskawkowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
Dodatkowo:
300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 słoik gruszek w syropie
wino do nasączenia
15 dag polewy czekoladowej
posypka do ciasta

niedziela, 26 lutego 2012

Naleśniki z kruszonką

Już wspominałam wcześniej, że naleśniki to jest to co moje tygryski lubią :)
Dzisiejsza kolacja też bardzo im smakowała po naleśnikach został tylko zapach:)

Zapiekane naleśniki z kruszonką

naleśniki:
35 dag mąki
2 łyżki masła
2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mleka
1 szklanka wody mineralnej
Masa serowa:
1/2 kg białego sera
2 jajka
cukier
2 jabłka
5 dag rodzynek
Kruszonka:
5 dag zimnego masła
1 szczypta proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
3 łyżki otrąb pszennych
Dodatkowo:
rodzynki
masło
Wykonanie:
Masło stopić i ostudzić. Do przesianej mąki dodać sól, proszek do pieczenia oraz jajka i zimny tłuszcz , miksować z dodatkiem mleka i wody do uzyskania gładkiego ciasta, usmażyć chrupiące i troszkę grubsze naleśniki. 
Masa serowa:
 Ser utrzeć z cukrem ( cukier dodajemy do swojego smaku ja dałam 4 łyżki) i 1 jajkiem oraz 1 żółtkiem, dodać jabłka pokrojone w kostkę i rodzynki, dokładnie wymieszać. 
Kruszonka:
 Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie rozcierać palcami, aż wszystkie składniki się połączą i dadzą nam kruszonkę. 


 Na środku naleśnika ułożyć porcję sera i zwinąć w ruloniki. 


 Formę do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w niej naleśniki, posmarować lekko ubitym białkiem, posypać kruszonką i rodzynkami. Zapiekać naleśniki w temp. 200 st kilka minut, aż naleśniki się zrumienią. Podawać gorące, można dodatkowo delikatnie posypać cukrem pudrem, ale to nie jest konieczne. 











sobota, 25 lutego 2012

Torciki dla dorosłych

Tak mi się dzisiaj przypomniało, że nie wpisałam tutaj torcików jakie gościły na moim stole w ostatnią niedzielę.  Do jutrzejszej kawki ciasto siedzi jeszcze w piekarniku, ale te torciki były bardzo smaczne.



Różane torciki dla dorosłych.

Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mielonych orzechów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa różana:
20 dag masła
1/2 słoiczka konfitury z płatków róży 
10 dag białej czekolady
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
10 dag gorzkiej czekolady
masło
mielone orzechy
Wykonanie:
Ciasto: 
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i jeszcze ubijać do sztywnej piany dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wszystko wymieszać i na koniec dodać orzechy. Metalowe lub żaroodporne kubeczki (3 szt) wysmarować masłem i dokładnie posypać mielonymi orzechami oraz napełnić do 1/2 wysokości ciastem.
 Piec w temp 180st tak bardziej na wyczucie bo czas pieczenia zależy od wielkości kubka.

 Masa:
 Czekoladę rozpuścić i przestudzić, masło utrzeć z cukrem pudrem w trakcie ucierania dodać zimną, ale jeszcze płynną czekoladę i konfiturę na koniec ucierania ostrożnie dolać spirytus, ma powstać gładki krem.

 Upieczone ciasto wyjąć z kubków i przeciąć na trzy krążki które dokładnie nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem. Torciki osobno przełożyć kremem, posmarować nim też boki które posypać starta gorzką czekoladą, dowolnie udekorować. 






piątek, 24 lutego 2012

Kruche ciasteczka

Jak ja lubię takie małe kruche ciasteczka  i nie mam tutaj na myśli tylko ich pałaszowania :) dla mnie wycinanie czy dekorowanie takich maleństw to cudowny relaks. Te ciasteczka są bardzo smaczne i kruche może wyszły troszkę za słodkie, ale jednak pyszne.



Kruche ciasteczka z otrębami                                  

23 dag masła
20 dag cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
30 dag mąki
15 dag otrąb pszennych
dodatkowo:
marmolada o dowolnym smaku
Wykonanie:
Masło posiekać z cukrem, dodać jajko, śmietanę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na koniec dodać otręby, szybko zagnieść ciasto. Ciasta nie trzeba chłodzić. Na stolnicy podsypanej mąkę rozwałkować ciasto, foremką wyciąć ciasta, ułożyć ja na natłuszczonej blaszce przy pomocy końca drewnianej łyżki na środku każdego ciastka zrobić delikatnie wgłębienie w które nałożyć marmoladę. 
Piec w temp. 175st do momentu zrumienienia się ciastek, po upieczeniu ostrożnie zdjąć z blaszki i zostawić do wystudzenia. 
Takie ciasteczka bardzo fajnie się przechowują choć u mnie dwa dni to już wyczyn :)















Przepis dodaję do akcji: 

czwartek, 23 lutego 2012

Naleśnikowe kopertki

Moje dzieci bardzo lubią naleśniki i wcale nie trzeba dla nich wymyślać czegoś nowego czy bardzo wymyślnego. Do szczęścia wystarczą im zwykłe suche  i słoiczek dżemu, ale jak im się przygotuje coś ekstra to pałaszują, aż miło.
 Chrupiące naleśniki w sosie z białej czekolady przypadły do gustu wszystkim był tylko mały problem z zakwalifikowaniem ich do odpowiedniej kategorii bo nie byliśmy pewni czy to deser czy kolacja :)

Naleśnikowe kopertki

naleśniki smażymy z ulubionego przepisu u mnie to były takie zwykłe, najzwyklejsze
Masa serowa:
1/2 kg sera śmietankowego
1/2 słoiczka z konfitury z płatków róży
cukier puder
Dodatkowo:
10 dag białej czekolady
1-2 łyżki masła
4 łyżki mleka
Wykonanie:
Naleśniki usmażyć z ulubionego przepisu. Ser zmiksować na gładką masę i wymieszać z konfiturą, następnie dosłodzić cukrem pudrem do swojego smaku ja dałam około 2 łyżek. 1/2 czekolady zetrzeć na wiórki przy pomocy noża. Na środku naleśnika ułożyć porcję sera, posypać wiórkami z czekolady, złożyć w kopertę bez rozsmarowywania sera. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim złożone naleśniki. Pozostałą czekoladę rozpuścić z mlekiem. Naleśniki podawać gorące i chrupiące polane sosem z białej czekolady, udekorowane kleksem konfitury. 














środa, 22 lutego 2012

Bułeczki

Czasami tak mam, że chodzę i szukam sama nie bardzo wiem czego :) wtedy najlepiej zająć moją głowę czymś konkretnym, a najlepiej zamknąć się w kuchni. Wczoraj miałam jeden z tych dni, a efektem tego były te bułeczki i coś jeszcze, ale o tym później bo muszę poczynić jeszcze jedną próbę, gdyż pomysł był niezły tylko źle zabrałam się do sprawy.
W jednej z książek jakiś już czas temu znalazłam przepis na takie ciasto drożdżowe, postanowiłam je wczoraj przerobić z płaskiego ciasta na małe bułeczki, pomysł moim zdaniem jak najbardziej trafiony choć obiecałam sobie jeszcze zrobienie oryginału.



Bułeczki z otrębową kruszonką 

Ciasto:
44 dag mąki
10 dag sera śmietankowego
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
10 dag stopionego masła
1 jajko
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
kruszonka:
5 dag zimnego masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
3 łyżki otrębów pszennych
1 szczypta proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
3 jabłka
1 jajko
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Ser utrzeć na gładką masę, dodać do niego przesianą mąkę, szczyptę soli, cukry oraz jajko i mleko z drożdżami, dokładnie wszystko wymieszać i na koniec dodać przestudzone, płynne masło, wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i będzie się odklejało od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki lub jeszcze cieniej. 
Kruszonka: 
Masło pokroić w kostkę, dosypać resztę składników i palcami rozcierać do momentu połączenia się składników i uzyskania kruszonki.
 Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozciągnąć, szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć kawałek jabłka zlepić bułeczki (mają być małe). Bułki ułożyć na natłuszczoną blaszkę, posmarować rozmieszanym jajkiem, posypać kruszonką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
 Piec do 25 min w temp.180-190st, po upieczeniu zostawić do wystudzenia. 


















Ten przepis dodaję do akcji:

poniedziałek, 20 lutego 2012

Babka z mleczkiem kokosowym

Często w moim domu gości babka taka zwykła czy bardziej wykwintna. Babki są smaczne, tanie  szybko się je robi oczywiście wyjątek stanowią drożdżowe, ale taką robię od święta więc można się pomęczyć dla efektu.
Do tej babki zamiast zwykłego mleka dolałam mleczko kokosowe liczyłam na bardziej wyrazisty smak kokosa, ale nawet tak było pysznie.

Babka z mleczkiem kokosowym

1/2 kg mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka mleczka kokosowego
3 łyżki kakao
1 mały proszek do pieczenia
dodatkowo cukier puder do posypania
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na krem, następnie dodać po jednym żółtku i porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do

niedziela, 19 lutego 2012

Aksamitny sernik

Bardzo lubię serniki choć sama czasami się zastanawiam dlaczego tak rzadko je robię.
Ten sernik zrobiłam pierwszy raz i bardzo, a nawet bardzo wszystkim smakował, był wilgotny i puszysty. Kupiłam ser w wiaderku z pokruszoną laską wanilii i to dodało ciasto wyjątkowego aromatu.

Aksamitny sernik

Ciasto:
2.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
1 jajko
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
ser:
1.5 szklanki cukru
1 kg sera ja miałam w wiaderku
25 dag margaryny
5 jajek
2 budynie waniliowe
Dodatkowo:
mleko
cukier puder

piątek, 17 lutego 2012

Deser w paseczki

Ten tydzień jest taki wyjątkowy bo mieliśmy i Walentynki i wczorajsze święto pączka więc ja pozostając w świątecznym nastroju dzisiaj mam niby prosty i zwykły deser, ale bardzo pyszny. Przebijając się przez te pyszne warstwy mamy bardzo przyjemne uczucie, a już po skosztowaniu to niebo w g.....:). Moja mała córcia stwierdziła, że to jest tort w szklance.



Deser w paseczki   

czwartek, 16 lutego 2012

Pączki

Dzisiaj tłusty czwartek więc musi być tłusto i oczywiście pączkowo ja zaszalałam i zrobiłam, aż dwa gatunki pączków. Jedne z mojego ulubionego przepisu na zimno i drugie z przepisu na starej ulotce Biedronki.  Wszystkie są bardzo smaczne, ale ja jednak zdania o swoim ukochanym przepisie nie zmieniam bo jednak jest bardzo łatwy i stosunkowo tani.


Moje ulubione pączki wyrastające na zimno.

środa, 15 lutego 2012

Bułki z ziarnami

Nie ma lepszej kolacji jak ciepła i mięciutka bułeczka ja bardzo lubię posmarowane tylko samym masłem. Często na kolację  robię bułeczki na ziemniakach które zostały z obiadu, dzięki temu nie mam problemu co zrobić, aby je zużyć i mam pyszną kolację.

Bułki z ziarnami                                                              

1/2 kg gotowanych ziemniaków
60 dag mąki
300 ml ciepłej wody
5 dag drożdży
3 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek stopionego masło
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki ziaren sezamu
1/2 szklanki pestek dyni
Wykonanie:
 Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę (ewentualnie mogą być z wcześniejszego obiadu) wymieszać z ziarnami, mąką i otrębami dodać sól, cukier i dwa jajka oraz drożdże rozpuszczone w wodzie, zagnieść ciasto, dodać do niego stopione masło i jeszcze raz zagnieść, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz. Po tym czasie dłońmi maczanymi w mąkę uformować małe bułki, ułożyć je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i każdą po wierzchu posmarować rozmąconym trzecim jajkiem, można dodatkowo posypać sezamem lub dynią. Odstawić bułki jeszcze na kilka minut.
Piekarnik nagrzać do temp.200st i piec w nim bułki około 20 min.
 Po upieczeniu zostawić do przestudzenia.






















Ten przepis dodaję do akcji

wtorek, 14 lutego 2012

Walentynki

Dzisiaj wszędzie pełno serc oraz serduszek i choć jestem zdania, że kochać i szanować trzeba się zawsze, a nie tylko od Święta to bardzo lubię ten dzień.
Oczywiście przygotowałam też mojej rodzince coś z tej okazji :)


Słodkie Walentynki

poniedziałek, 13 lutego 2012

Kuszące jabłuszka

Ostatnio postanowiłam zrobić coś innego jak ciasto czy ciasteczka i na osłodę podałam mojej rodzince pyszny deserek :)

Kuszące jabłuszka

2 duże jabłka
10 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki białego wina
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki rodzynek
15 dag sera śmietankowego
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
W garnku zagotować wodę z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Jabłka przekroić i delikatnie usunąć gniazda nasienne razem z niewielką ilością miąższu ma powstać coś w rodzaju miseczki, przygotowane jabłka włożyć do gotującego się syropu i obgotować około 5 min lub krócej bo to zależy od tego jakie mamy jabłka, następnie wyjąć na talerz i osuszyć. W czasie kiedy gotują się jabłka przygotować nadzienie. Ser utrzeć z cukrem pudrem, dodać do niego drobno pokrojone jabłko(to co wydrążyliśmy), 5 dag posiekanej czekolady i rodzynki. Na ciepłe jabłka ułożyć w otworach przygotowany serek i polać rozpuszczoną resztą czekolady wymieszaną z białym winem. Można dodatkowo podać z kleksem bitej śmietany 







czwartek, 9 lutego 2012

Chleb na zakwasie

Chleby na zakwasie bardzo mnie nie lubią, oj nawet bardzo:), ale ja jestem uparta i próbowałam wszystkie przepisy które wydawały mi się proste, niestety wszystko kończyło się klęską. Ten chlebek upiekłam z przepisu który widniał na opakowaniu mąki, a zakwas dostałam już gotowy od znajomej która piecze cudne chlebki, mój  pierwszy wyszedł jako tako, drugi troszkę lepiej, a ten zakończył się moim zwycięstwem nad chlebem i był pyszny nawet bardzo pyszny. Przyznam się, że bojąc się kolejnych klęsk z zakwasem w tle na nim zakończę przygodę z wypiekiem takiego pieczywa i zostanę przy prostszych takich na drożdżach lub proszku do pieczenia. Nie mniej jednak przepis tutaj zamieszczę gdyby mi jeszcze kiedyś przyszła na niego ochota.


Chleb na zakwasie

1/2 kg mąki pszennej
25 dag mąki razowej żytniej
1/2 szklanki otrąb pszennych
1/2 szklanki ziarna sezamu
1/2 szklanki słonecznika
400 g zakwasu żytniego
1,5 łyżeczki soli
1/2 litra wody letniej
1 łyżeczka kawy inki
mąka do podsypywania
Wykonanie:
 Ja zakwas dostałam gotowy wprost do użycia więc nie podam na niego przepisu. Do większej miski przesiać mąkę pszenną, dodać do niej mąkę razową, przemieszać delikatnie i dodać resztę suchych składników:otręby pszenne, ziarna sezamu i słonecznika oraz sól i kawę inkę, wszystko wymieszać.Do suchych składników dodać cały zakwas i letnią wodę (wodę dolewamy ostrożnie bo nie musi być cała zużyta ) zagniatamy gładkie ciasto. Zagniecione ciasto odstawiamy na 30 min, aby odpoczęło, następnie jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy na 8 godz do wyrośnięcia, po tym czasie formujemy dwa malutkie bochenki, posypujemy je mąką (mąka może być pszenna)nacinamy na środku i odstawiamy jeszcze na 2 godz. 
Pieczemy w temp.60st 5 min ,150st 5 min i na koniec w temp.200st około 30 min . 
Po upieczeniu spody smarujemy wodą i odstawiamy do ostygnięcia na kratce. 

























Ten przepis załączam do akcji:

środa, 8 lutego 2012

Zwykłe ciasteczka

U mnie dzisiaj tak bardzo zwyczajnie bo tylko tanie i proste ciastka jednak bardzo smaczne i pachnące. Dla mnie nie ma piękniejszego zapachu w domu jak wydobywający się z kuchni zapach pieczonego ciasta, a kruche pachnie wyjątkowo pięknie :)

Kruche ciasteczka

1/2 kg mąki
10 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
25 dag margaryny
2 jajka
6 łyżek gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka oraz śmietanę, szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Na stolnicy tylko delikatnie wysypanej mąką rozwałkować ciasto i foremką wyciąć ciasteczka, ułożyć je na natłuszczonej blaszce. Piec do zrumienienia temp. 180st.
Ja  część ciastek przełożyłam kremem budyniowym i polałam polewą czekoladową cała reszta była posypana tylko cukrem pudrem.




wtorek, 7 lutego 2012

Ciasteczka z kremem karmelowym

U mnie musi być coś słodkiego do kawy, dlatego jedno się kończy, a ja już myślę co tu zrobić. Czasami mam pustkę w głowie i idę na łatwiznę czyli robię coś sprawdzonego i łatwego, te malutkie ptysie właśnie do takich awaryjnych słodkości należą. Są łatwe, tanie i zawsze się udają ba nawet bez kremu są pyszne :)

Ciasteczka z kremem karmelowym

Ciasto:
4 łyżki masła
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki mąki
2 jajka
Krem:
1 budyń karmelowy
1.5 szklanki mleka
2 łyżki masła
10 dag startej mlecznej czekolady
cukier puder do posypania
Wykonanie:
W garnku stopić masło z cukrem i solą oraz 1/2 szklanki wody, zagotować i dodać do tego mąkę i trzymając na ogniu mieszać, aż całość będzie szklista, następnie wystudzić. Do zimnej masy dodać jajka i dokładnie ubić najlepiej przy użyciu robota. Gładkie ciasto przełożyć do rękawa z końcówką gwiazdki i na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wyciskać małe ciasteczka. 
Piec w temp. 200st około 15 min.
Krem:
Budyń ugotować jak tradycyjnie tylko na mniejszej ilości mleka (jeśli mamy budyń bez cukru to dodać do niego cukier)do gorącego budyniu dodać masło i mieszać, aż się rozpuści, kiedy masło już się połączy z budyniem to całość wystudzić i kiedy będzie zimne połączyć z czekoladą Zimne ciasteczka ostrożnie przeciąć ostrym nożem i napełnić kremem, przykryć górą i posypać cukrem pudrem.






poniedziałek, 6 lutego 2012

Bułeczki

Walentynki już są blisko, wszędzie pełno serduszek i czerwonego koloru ja idąc ich śladem zrobiłam malutkie bułeczki w kształcie serduszek i od razu jakoś tak lepiej smakowały :)

Serduszkowe bułeczki

Ciasto:
2.5 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
1 jajko
5 dag margaryny
1 szczypta soli
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
marmolada
lukier
Wykonanie:
 W ciepłym mleku rozrobić drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki, wymieszać rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko, płynny tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Foremkę z otworami w kształcie serc delikatnie natłuścić z wyrośniętego ciasta odrywać malutkie porcje takie minimalnie większe od orzechów włoskich i nadziać jak pączki porcją marmolady, ciasto ułożyć w foremce tylko delikatnie spłaszczając w trakcie pieczenia samo się ułoży w foremce. Przygotowane bułeczki odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp 180-190 do 25min, po upieczeniu przestudzić i posmarować lukrem ja swój troszkę zabarwiłam aby ładnie odbijał na bułeczkach można też dodatkowo posypać posypką dekoracyjną.