Strony

Krówka Bananówka

Jako ostatni przepis w tym roku proponuje ciasto bananowe bez pieczenia. Pyszne, z masą kajmakową, idealne do noworocznej kawy. Ciasto jest znane i popularne na wielu blogach, ja posiłkowałam się przepisem






























Krówka Bananówka

poniedziałek, 23 grudnia 2019

niedziela, 15 grudnia 2019

Piernik z bananami

Był piernik pomidorowy to dzisiaj jest bananowy :), przepis podpatrzony klik , wyszedł pyszny, wilgotny z bardzo wyraźnym smakiem bananów.






























Piernik z bananami 

sobota, 7 grudnia 2019

Zapiekane ziemniaki z Frankami

Ziemniaki z piekarnika same w sobie są już pyszne, ale jak dodamy do nich kilka składników to mamy bardzo ciekawe i smaczne danie. Ziemniaki nadziane ziemniakami :) , a do nich chrupiące plasterki kiełbaski z dodatkiem sosu pieczarkowego to był nasz dzisiejszy obiad.




























Zapiekane ziemniaki z Frankami 

środa, 4 grudnia 2019

Zapiekany kociołek z ciecierzycą i kiełbaskami

Troszkę nam się chłodniej zrobiło za oknami, a przy takiej pogodzie gorące i sycące potrawy są bardzo mile widziane. Kociołek z ciecierzycą jest pyszny i doskonale rozgrzeje nawet w największy mróz.




























Zapiekany kociołek z ciecierzycą i kiełbaskami 

poniedziałek, 2 grudnia 2019

Piernik pomidorowy

W tym roku przegapiłam moment przygotowania ciasta na piernik leżakujący i musiałam poszukać godnego następcy :) Ciasto z cukinią już było, z marchewką też, korci mnie jeszcze z burakami, ale teraz za namową córki padło na pomidory. Powiem szczerze, że gdybym nie kupowała sama składników na to ciacho to nigdy bym nie powiedziała, że ma w swoim składzie pomidory, wychodzi pyszne, mocno wilgotne i pachnące. Będzie na pewno hitem tych świąt i nie tylko.






























Piernik pomidorowy 

niedziela, 1 grudnia 2019

Pierniczki jak Katarzynki z amoniakiem

Święta bez pierniczków raczej nie przejdą :) u mnie w domu pojawiają się z kilku przepisów i każdego roku chyba robię ich więcej. Pierniki z takiego niby oryginalnego przepisu na Katarzynki muszą swoje odleżeć, aby zmiękły, a te od razu są mięciutkie i moim zdaniem smakują jak te co pamiętam z dzieciństwa i najważniejsze nic, a nic nie wyczuwa się w nich amoniaku :) Dodatkowym ich atutem jest prosta wykonania bo zagniatamy ciasto od razu  wałkujemy, wycinamy i pieczemy :)





























Pierniczki jak Katarzynki z amoniakiem