czwartek, 2 lutego 2012

Murzynek z sosem czekoladowym

Delikatny i bardzo leciutki murzynek, można nawet się pokusić o stwierdzenie, że ciasto jest leciutkie jak biszkopt polane gęstym sosem jest rajem dla podniebienia. Zapewniam, że wygląd nawet w 50% nie odzwierciedla smaku.

Murzynek z sosem czekoladowym

37 dkg margaryny
3 szklanki mąki
1.5 szklanki cukru
2 szklanki mleka
3 jajka
3 łyżki powideł
3 łyżki kakao
2 łyżki sody
10 dag rodzynek
3 łyżki przyprawy do piernika
dodatkowo;
20 dag czekolady mlecznej
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
rodzynki
Wykonanie:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na krem, do gładkiego kremu dodać żółtka jajek na przemian z przesianą mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika, w między czasie dolewając mleko, cały czas ucierać. Na koniec do ciasta dodać pianę ubitą z białej oraz rodzynki( rodzynki można wcześniej namoczyć np. w rumie), delikatnie wymieszać. Okrągłą, dużą formę wysmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Piec około 60-65 w temp.180st Zimne ciasto wyjąć ostrożnie z formy bo jest bardzo delikatne, podzielić na porcje i przed podaniem polać obficie sosem czekoladowym i posypać rodzynkami.
Sos czekoladowy:
Śmietankę podgrzać, ale nie zagotować w gorącej śmietance rozpuścić kawę i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie połączyć z zimną śmietanką, wstawić do lodówki na minimum 2 godz, aby sos był zimny i troszkę w tym czasie zastygnie.







3 komentarze:

  1. 37dkg margaryny czyli konkretniej chodzi tutaj o półtorej kostki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz kostki po 25 dag to tak:)

      Usuń
  2. szałowo wygląda z tym sosem ;]

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody